Herinner je je jouw lessen Frans, Engels of Duits? Een vleugje theorie, gevolgd door enkele schriftelijke oefeningen. Die oefeningen werden dan meestal klassikaal verbeterd. Klinkt bekend in de oren, niet?
Wat is het resultaat? Een louter passieve en theoretische kennis van de taal. Áls de mondelinge vaardigheden al aan bod kwamen, dan was het uitsluitend via een rollenspel of spreekbeurt. Die leerde je dan snel uit het hoofd en voerde je met knikkende knieën voor de klas op.
En het langetermijngevolg vandaag op de werkvloer? Spreekangst! Je bent bang om je anderstalige gesprekspartners in het Frans, Engels of Duits aan te spreken. Heel vervelend natuurlijk, want om een kwalitatieve relatie met je anderstalige klant, leverancier op collega op te bouwen, is het belangrijk dat je hun taal spreekt.
Overwin je spreekangst! Wil je voor eens en altijd korte metten maken met jouw drempelvrees en die van je werknemers? We zetten jou graag op weg!
Stap 1: Erken en verklaar je angst
Erkennen dat je geen andere taal durft te spreken is een begin, maar waarom durf je dat niet? Heb je slechte herinneringen aan je lessen Frans op school? Ben je bang om fouten te maken tegen de Duitse naamvallen? Kan je niet voldoende nuances leggen in het Engels en heb je schrik om daardoor verkeerd begrepen te worden? Allemaal waardevolle informatie, waarmee je nu concreet aan de slag kan.
Stap 2: Train je luistervaardigheid
Door het nieuws in een andere taal te beluisteren, leer je nieuwe woorden. En ontdek je bovendien hoe ze uitgesproken worden. Je raakt ook vertrouwd met de opbouw van zinnen, de zinsmelodie en bepaalde grammaticale structuren. Ook al begrijp je niet elk woord, probeer toch de context te ontcijferen.
Geen zin in het nieuws? Raadpleeg dan de catalogus op Netflix. Je vindt er ongetwijfeld een anderstalige serie die je kan bekoren. Bijkomende tip: Ondertitel die serie ook in de vreemde taal die je wil leren. Of luister je graag naar podcasts? Je vindt hier alvast enkele tips voor Frans.
Je gelooft het misschien niet, maar werken aan je luistervaardigheid heeft positieve gevolgen voor je spreekvaardigheid.
Stap 3: Voer eerst een 1-op-1-gesprek
Alle begin is moeilijk. Zet daarom kleine stapjes. In een 1-op-1-gesprek kan je je makkelijker focussen op de boodschap van je gesprekspartner en kan je ook zijn non-verbale signalen interpreteren. Je zal je sneller op je gemak voelen en daardoor beter uit je woorden raken.
Stap 4: Bepaal zelf het tempo
Durf gerust te zeggen dat je iets niet begrepen hebt of vraag de ander om wat trager te spreken. Jouw gesprekspartner zal hier zeker begrip voor opbrengen. Kom je niet op een woord, probeer dan rustig uit te leggen wat je bedoelt, in een 1-op-1-gesprek kan dit makkelijk. Panikeer niet, want …
Stap 5: Onthoud vooral: Het hoeft niet perfect te zijn
Fouten maken is oké. De boodschap overbrengen is het belangrijkst. Wacht niet tot je de taal helemaal onder de knie hebt om een gesprek aan te knopen. Want hoe meer je oefent, hoe sneller je vooruitgang zal boeken. En trouwens, uit elke fout kan je iets leren.
Stap 6: Oefen zoveel mogelijk
Nu komt het er vooral op aan om te blijven oefenen. Hoe meer je met de vreemde taal in aanraking komt, hoe beter voor je ontwikkeling. Ga ervoor! Zoek iets wat je ook op lange termijn kan volhouden. Kijk je graag series op Netflix? Lees je graag boeken? Kijk je elke dag naar het nieuws? En vergeet niet: de aanhouder wint. 😉
Stap 7: Volg een taalcoaching op maat
Wil je graag je spreekvaardigheid naar een hoger niveau tillen? Volg dan een taalcoaching op maat. De ervaren taalcoaches van Capeach gaan constant met je in dialoog en creëren een ideale setting, zodat de drempel om te spreken verlaagt. We focussen op de onderwerpen waar jij je goed bij voelt. Leren gebeurt zo op een heel natuurlijke manier. Zonder stress of geforceerde rollenspelen. Je overwint je spreekangst. Je gooit alle remmen los en niets staat je taalontwikkeling nog in de weg. Resultaat? Je staat sterk in je schoenen en communiceert vlot met je anderstalige gesprekspartner.
→ Overwin je spreekangst met wat hulp!
Op de klassieke manier een taal leren neemt best wel wat tijd in beslag. Tijd die jij en je medewerkers misschien niet hebben. Daarom ontwikkelden we enkele thematische taalopleidingen, waarbij activerend en dynamisch leren centraal staan. Zo kunnen jij en je collega’s “on the job” jullie talenkennis uitbreiden. Ontdek ze hier.
Of neem vrijblijvend contact op, ik sta je met plezier te woord.